Maciej Kozakiewicz

Autor blogu  

 
2014-05-26

NA POLSKIE STOŁY WRACAJĄ POKRZYWY, BRZOZY I WĘŻYMORDY

  • Jem

Jedzenie chwastów to dziwaczna moda? Nic podobnego. Nietypowe rośliny, kiełki i kwiaty powracają do łask, dzięki wzrastającej świadomości konsumentów i ich promocji ze strony kulinarnych celebrytów. Obecność na talerzu klonu, żołędzi, bzu czy jarzębiny, to nie fanaberia, ale zdrowa odmiana z tradycjami. Nawet wielcy gracze na rynku spożywczym zaczynają się otwierać na niedoceniane smaki polskiej kuchni – jeden z nich w swojej ofercie proponuje np. pędy sosny.


...

Logicznie rzecz biorąc wystarczyłoby udać się na łono natury, gdzie można jeść do pełna, za darmo i różnorodnie. Tyle w teorii, w praktyce to nie takie proste. – Można tak zrobić, ale trzeba mieć odpowiednią wiedzę. Te rośliny, które kiedyś jedzono, nadal rosną. Po prostu narastała świadomość, że to, co dzikie jest trujące i niejadalne – tłumaczy Dumanowski. Przekonuje, że nawet po zebraniu kilku „chwastów” większość osób i tak nie wiedziałaby co z nimi zrobić, jak je przyrządzić. Z kolei Łuczaj na swoich kulinarnych warsztatach dzikiego gotowania wyjaśnia, że wartość odżywcza i smakowa "chwastów" jest zróżnicowana. Niektóre ich gatunki każdy zje ze smakiem i przyjemnością, np. młodą pokrzywę zwyczajną, inne – ponieważ są mniej lub bardziej włókniste i często gorzkawe – wymagają uporu i samozaparcia badacza smaków lub survivalowej wytrwałości” – pisze etnobiotanik na stronie kuchniaplus.pl.


Więcej: http://natemat.pl/103463,powrot-do-korzeni-na-polskie-stoly-wracaja-pokrzywy-brzozy-i-wezymordy



Brak komentarzy

Najpopularniejsze


Najnowsze

Dla zdrowego uskrzydlania używamy informacji zapisywanych za pomocą plików cookies i podobnych technologii, a także uzyskujemy dostęp do tych informacji w celach zapewnienia prawidłowego działania strony www, utrzymania sesji po zalogowaniu oraz statystycznych. Korzystanie ze strony bez zmiany standardowych ustawień przeglądarki internetowej oznacza, zgodę na zapisanie plików cookies w pamięci urządzenia końcowego oraz uzyskanie dostępu do informacji zapisanych w tych plikach. Więcej szczegółów, w tym na temat zmiany ustawień przeglądarki internetowej w naszej Polityce Prywatności i Plików Cookies.